Schip verliest containers ; strand bezaaid met lading *Update*

jutten terschelling strand (Custom)

TERSCHELLING – Het containerschip MSC ZOE dat onder Panamese vlag vaart heeft in de nacht van dinsdag op woensdag boven het Duitse eiland Borkum zo’n dertig containers verloren tijdens stormachtig weer.

Vijf daarvan spoelden aan op Vlieland en Terschelling. De inhoud van de containers belandde op het strand: auto-onderdelen, kuipstoeltjes en speelgoed. Ook gloeilampen, portemonnees, tassen, slippers en flatscreen tv’s spoelden aan. Veel eilander strandjutters gingen met jeeps naar het strand om wat van de inmiddels waardeloos geworden lading mee te nemen. Tussen de containers bevinden zich er drie met organische peroxide, dit zit in poedervorm in vaten. Het is nog niet duidelijk of deze containers inmiddels aangespoeld zijn. De kustwacht waarschuwt om er niet aan te komen en de politie of brandweer te bellen.

Via de marifoon en het scheepvaartbericht werd overig vaarverkeer gewaarschuwd om uit te kijken voor de drijvende containers en hun inhoud. Inmiddels zijn er 18 containers gelokaliseerd, op Vlieland 3, Terschelling 5 en de rest tussen Ameland en Schiermonnikoog. Een vliegtuig van de kustwacht vliegt momenteel boven de eilanden om containers te lokaliseren. De coördinatie van het monitoren van het incident op zee en het zoeken naar de afgevallen containers word gedaan door de Duitse Kustwacht in samenwerking met de Nederlandse Kustwacht.

Grip 2

De veiligheidsregio heeft opgeschaald naar grip 2 voor een betere coördinatie van het incident waarbij het CoWa (Coördinatieteam Waddeneilanden) ook is ingezet. De brandweerkorpsen van het eiland zijn inmiddels ook op het strand om te zoeken naar de containers met peroxide.

*Update*

Het blijkt niet om dertig overboord geslagen containers te gaan, maar ruim 270(!). Eenentwintig daarvan zijn aangespoeld op Terschelling, Vlieland en Ameland.

Foto’s Erik Scheer en Sailing Dutchman Eventsterschelling jutten containers

Piepschuim op de zeedijk

MODDERGAT – Een lading piepschuim uit de overboord gevallen en stukgeslagen containers is aangespoeld op de kust tussen Moddergat en Wierum. Het vormt daar op en achter de dijk een spoor van drie kilometer lang.photo_2019-01-02_13-14-06photo_2019-01-02_13-14-15photo_2019-01-02_13-14-35photo_2019-01-02_13-14-40photo_2019-01-02_13-14-48photo_2019-01-02_13-14-55

Plaats de eerste reactie op "Schip verliest containers ; strand bezaaid met lading *Update*"

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

*